Keskisuurille suomalaisyrityksille uutta rahoitusta investointeihin ja koronaelpymiseen

OP:n ja Euroopan investointipankin (EIP) 7.5.2021 allekirjoittaman sopimuksen myötä OP tuo markkinoille 300 miljoonaa euroa uutta rahoitusta keskisuurille suomalaisyrityksille. EIP:n tuen mahdollistaa uusi European Guarantee Fund (EGF) -takausohjelma, jolla halutaan tukea yrityksiä uusissa investoinnissa ja koronaelpymisessä.

EIP:n takaama ja OP:n välittämä rahoitus on tarkoitettu yritysten taloudellisesti kannattavien investointien ja käyttöpääoman rahoittamiseen. Keskisuurille yrityksille suunnatusta 300 miljoonan euron rahoituksesta EIP:n takaus kattaa 195 miljoonaa euroa (65 prosenttia). EIP:n takaus on osa EGF-takausohjelmaa, ja sopimus on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Uuden rahoituksen avulla parannetaan yritysten lainansaantimahdollisuuksia ja tarjotaan kaivattua tukea koronapandemian vuoksi haasteisiin joutuneille yrityksille.

– Talous alkaa elpyä samaa tahtia koronarokotusten etenemisen kanssa, ja kannustamme yrityksiä kannattaviin investointeihin kilpailukyvyn varmistamiseksi. Suomeen suunnatun rahoituksen avulla helpotamme osaltamme yritysten selviämistä koronaviruspandemiasta ja autamme niitä takaisin kestävän kasvun polulle, kertoo OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi

Yrityksille EIP:n ja OP:n rahoitus tarkoittaa ehdoiltaan ja hinnaltaan kilpailukykyistä lisärahoitusta, jonka avulla ne pääsevät purkamaan koronapandemian aiheuttamaa investointivelkaa. EIP:n riskinjakotakaus tekee rahoituksen saamisesta edullisempaa sekä vähentää yrityksen lainan vakuusvaadetta. 

– Olemme tyytyväisiä, että pääsemme yhdessä Euroopan Investointipankin kanssa tarjoamaan kilpailukykyistä rahoitusta yrityksille. Meillä on OP Yrityspankissa vankka kokemus suomalaisesta yrityssektorista ja Euroopan Investointipankin rahoituksen välittämisestä Suomessa, Keitaanniemi sanoo.  

– Pandemia on aiheuttanut kaikilla toimialoilla merkittävää painetta, jolta eivät ole välttyneet myöskään suomalaisyritykset. European Guarantee Fund toimii suojakilpenä, jonka rahoitusavun ja parempien rahoitusehtojen ansiosta yritykset voivat selviytyä koronakriisistä. Olemme iloisia, että voimme hyödyntää EIP-ryhmän ja OP:n pitkäaikaista yhteistyötä varmistaaksemme, että suomalaisyritykset pääsevät hyödyntämään tätä yleiseurooppalaista takausohjelmaa, toteaa EIP:n varapääjohtaja Thomas Östros.

OP:n välittämää rahoitusta tarjolla myös pienille yrityksille

OP:n yhdessä EIP:n kanssa tarjoama rahoitus on suunnattu keskisuurille yrityksille, jotka työllistävät 250-2999 työntekijää. Rahoitusta voi saada myös 0-250 työntekijää työllistävät yritykset, joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa ja taseen loppusumma yli 43 miljoonaa euroa. Lainan maturiteetti on maksimissaan kuusi vuotta. 

OP tarjoaa erilaisia rahoitusvaihtoehtoja myös pienille yrityksille.  

– Teemme yhteistyötä Finnveran ja Euroopan Investointirahaston kanssa rahoituksen mahdollistamiseksi myös pienille yrityksille. OP välittää pk-yrityksille muun muassa InnovFin- ja Initiative-rahoitusta, jota yritys voi hakea paikallisen osuuspankin kautta. Kannustamme pk-yrityksiä hyödyntämään laajasti tarjolla olevia tuki- ja rahoitusmuotoja, Keitaanniemi kertoo.